Beste honkbalclub in Nederland

Honkbal is een sport die vooral in de Verenigde Staten, Mexico en grote delen van Azië populair is. In Nederland zijn er een aantal honkbalclubs maar ze krijgen vrij weinig aandacht. Het is ook lastig om deze sport in West-Europa spannender te maken. Ondanks de onbekendheid bestaat er wel een lijstje van de beste honkbalclubs van Nederland.

Nog geen 50 Nederlandse clubs

Het is eigenlijk bedroevend om te zien hoe weinig honkbalclubs er in Nederland zijn. Dit zijn er welgeteld nog geen 50. Er zijn twee clubs die continu domineren, en zich ook weten te kronen tot landskampioen.

Neptunus en Amsterdam Pirates twee beste honkbalclubs van Nederland

De twee meest bekende en gelijk de beste honkbalclubs in Nederland zijn Neptunus en Amsterdam Pirates.

Neptunus Baseball & Softball is niet alleen een honkbalclub maar eigenlijk een honk- en softbalvereniging. Deze vereniging is gevestigd in Rotterdam en was tot 2011 een apart onderdeel van de omnisportvereniging. Het bijzondere is dat Neptunus oorspronkelijk een voetbalvereniging was. Het kreeg bekendheid door het honkbal.

Amsterdam Pirates ontstond in 1938 als een honkbalafdeling van sportvereniging RAP. Vanaf 1967 ontstond de huidige club als gevolg van een fusie tussen twee honkbalafdelingen.

Overige clubs

Verspreid door Nederland zijn er nog meer honkbalclubs te vinden. Onder andere in Almere, Gouda, Rijswijk, Drachten en Haarlem. Maar ook in Houten (Utrecht), Venlo en Hoofddorp. Opvallend is dat de meeste honkbalclubs in Noord- en Zuid-Holland zitten, en betrekkelijk weinig in Limburg. Inmiddels zijn veel van deze clubs definitief verdwenen en is de sport een beetje met uitsterven bedreigd.

Het aantal honkballers in Nederland

Omdat het aantal clubs niet zo groot is, zijn er ook vrij weinig mensen die deze sport actief beoefenen. Geschat wordt dat er tussen de 25.000 en 30.000 Nederlanders zijn die op honkbalsport zitten.

Het verschil tussen honkbal en softbal

Sommige clubs hebben honkbal en softbal onder één en dezelfde vereniging geschaard. Hoewel deze twee sporten zo op het eerste oog op elkaar lijken, is er wel degelijk verschil. Bij honkbal is de bal zwaarder dan een softbal (zoals de naam al doet vermoeden).

De spelregels zijn bijna gelijk, op uitzondering van het loslaten van een honk. Softbal wordt regelmatig op scholen gespeeld, waarbij honkbal toch wat minder populair is.

Het aantal veldspelers

Deze teamsport wordt gespeeld met negen spelers. Je hebt de aanvallende en de verdedigende partij. Het is bij honkbal de bedoeling dat twee teams de strijd met elkaar aangaan.

Benodigdheden om deze sport te beoefenen

Overweeg je om je aan te melden bij een van de beste honkbalclubs in Nederland, of misschien wel een andere club? Dan zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Honkbalknuppels worden vaak door de vereniging uitgeleend, maar veel spelers vinden het prettig om hun eigen honkbalknuppel te hebben. De volgende honkbalknuppels zijn geschikt voor beginnende en ervaren honkballers, ook degene die op hoog niveau trainen.

Honkbalknuppels – bekijk assortiment

Om thuis te trainen heb je een aantal honkbal ballen nodig. Die van Wilson en Franklin zijn van een hoogwaardige kwaliteit en heel betaalbaar (tussen de € 11 en € 25). Wilson is een topmerk en biedt de allerbeste kwaliteit.

Honkbal ballen – bestellen

Sportkleding waarin je vrij kunt bewegen is onmisbaar. Tijdens wedstrijden draag je een honkbalpak, dit is via de vereniging aan te schaffen. Voor mannen is het dragen van een tok of cub zowel tijdens trainingen als bij wedstrijden verplicht. Wanneer je binnen traint draag je schoenen met witte zool. Voor de buitentraining zijn veldschoenen vereist. Dit kan in de vorm van voetbalschoenen, maar eventueel zijn er honkbalschoenen verkrijgbaar. Verder heb je een handschoen nodig. In het begin leen je die van de honkbalclub, later moet je er zelf een kopen.