Beste citronella kaars – voor de woning of het terras

De citronella kaars wordt veel verkocht als muggenverdrijver. Helaas werkt hij maar matig tegen muggen, maar lekker geuren doet hij wel. Bovendien creëer je hier een gezellige sfeer mee. Het is vaak lastig om de beste kaarsen met citronella geur te vinden. Sommigen houden de geur lang vast, terwijl anderen de moeite niet waard zijn.

Citronella theelichtjes (geur)

Citronella kaarsen zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Voor binnenshuis maar ook voor buiten zijn de geurtheelichten erg praktisch. Deze kleine kaarsjes plaats je makkelijk in een theelichthouder, maar ook op een schaaltje. Het is zelfs mogelijk om ze drijvend te maken, waardoor er een extra sfeer ontstaat.

Deze waxinelichtjes worden ook wel verkocht als antimugkaarsen. Daarnaast werken ze tegen overige vliegende insecten of ongedierte. Het is zeker geen wondermiddel tegen insecten, maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien is die heerlijke geur te verleidelijk om hem te moeten missen.

Citronella theelichtjes – bekijk voorraad

Citronella kaarsen

In plaats van waxinelichtjes kun je ook gebruik maken van grotere kaarsen met citronella geur. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, toch ervaren veel gebruikers dat het insecten op afstand houdt. Of het door de citroenachtige geur komt of door de walm van het kaarsvet is niet bekend, maar het heeft wel degelijk een (lichte) effectiviteit.

De beste citronella kaars zit in een praktisch blikken doosje. Het design is zo mooi, daar blijf je naar kijken. Niet alleen leuk voor jezelf maar ook om aan iemand cadeau te geven. Bijvoorbeeld een persoon die in het voorjaar of de zomer jarig is, die is erg blij met deze insectenverjager. Of gewoon voor de gezelligheid, want in een vlammetje staren zorgt voor rust en ontspanning.

Een citronella kaars is verkrijgbaar vanaf € 8 (inclusief glaasje). Die leuke modelletjes in een terracotta schaal kosten ongeveer een tientje per stuk. En voor het blikken doosje met kaars betaal je rond de € 12.

Citronella kaarsen – prijsoverzicht

Producten tegen muggen en insecten

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van producten met citronella, en of ze ook echt werkzaam zijn. Hoewel ze lekker ruiken en sfeer toebrengen, is de werking matig effectief. Veel muggen laten zich niet echt door de geur tegenhouden. Maar de vlam schrikt natuurlijk wel insecten af, want niemand wil te dicht bij een hittebron komen. Dus kaarsen zijn zeker geen slecht idee om op het terras te plaatsen.

Iets dat wel degelijk helpt is DEET met een concentratie van 40%. Dit is een organische verbinding met een insectenwerende werking. Het is de bedoeling om dit product op de kleren of de huid aan te brengen. Je kunt het dus niet als kaars verbranden en ook niet als olie verdampen.

Insmeren met citronella olie

Sommigen smeren zich niet met DEET maar met citronella olie in. Dit heeft een vergelijkbare werking als de citronella kaars. Het kan muggen op afstand houden, maar er zijn net zoveel insecten die zich hier niets van aantrekken. Kijk er dan ook niet vreemd van op dat je toch achtervolgd wordt door deze hinderlijke dieren.

Wees ook een beetje voorzichtig met het gebruik van citronella olie. Wanneer je hier allergisch voor bent dan moet je het zeker niet op de huid smeren. Als alternatief kun je de olie verdampen. Dit doe je in een speciale verdamper met hieronder een theelichtje, of een elektrisch apparaat.

Olie verdampen mag nooit binnenshuis wanneer je vogels als huisdieren hebt. Die kunnen slecht tegen dit soort dampen. Dit geldt ook voor het branden van kaarsen, doe dit niet waar vogels bij zijn.