Beste hulpmiddel bij stoppen met roken

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schadelijke gevolgen van tabak. Stoppen met roken is erg lastig en sommigen lukt het nooit. Het inzetten van een hulpmiddel is praktisch en werkt vooral ondersteunend. Zo kom je moeiteloos de derde en de vierde dag na het stoppen door, want die zijn volgens velen het ergst. Ook hierna voorkomt of vermindert het ontwenningsverschijnselen.

Nicotinekauwgum

Uit onderzoek blijkt dat nicotinekauwgum het meest effectieve hulpmiddel bij stoppen met roken is. Dit is zelfs het geval wanneer je voor de lage dosering kiest. Deze kauwgum geeft telkens een kleine hoeveelheid nicotine af. Hierdoor blijft het lichaam niet hunkeren naar een sigaret, waarbij je in een periode van 12 weken afbouwt.

Het is aan te raden om elke één tot twee uur een nicotinekauwgum te nemen. Doe dit zo vaak als nodig is, maar maximaal gedurende 12 weken. Wanneer je na deze periode nog steeds niet klaar bent, dan is het veilig om nicotinekauwgum langer in te nemen.

Let goed op de dosering want deze kauwgum is verkrijgbaar met 2 mg of 4 mg nicotine. Het is altijd goed om voor de lagere dosering te kiezen, maar alleen wanneer dit ook effectief is. In 2019 is onderzoek gedaan naar hogere doseringen. Bij 6 mg nicotinekauwgum hadden rokers beduidend minder last van afkickverschijnselen.

Het gebruik van nicotinepleisters

Veel op nicotinekauwgum kauwen kan bepaalde klachten met zich meebrengen. Je krijgt mogelijk last van kaakpijn en irritatie van de mond. Ook ziet het niet altijd prettig uit om als een herkauwende koe rond te lopen. Als alternatief zijn er de nicotinepleisters. Die plak je op de huid waarbij ze continu een kleine hoeveelheid nicotine afgeven. Dit wordt via de huid in het lichaam opgenomen en vermindert afwenningsverschijnselen.

Deze pleisters zijn vrij verkrijgbaar. Een verpakking is vaak goed voor een maand, maar mogelijk heb je er toch meer voor nodig. Het duurt tussen de twee en vier maanden voordat je volledig bent afgekickt van de sigaretten.

Nicotinepleisters – bestellen

Zuigtabletten met deze stof

In plaats van nicotinekauwgum zou je ook gebruik kunnen maken van zuigtabletten, ook weer voorzien van een kleine hoeveelheid nicotine. Ook dit is het beste hulpmiddel om van het roken af te komen, hoewel de werking hiervan per persoon verschilt. Het is vooral belangrijk om de zuigtabletten met regelmaat in te nemen.

Magneten met accupresuur

Wil je cold turkey stoppen met roken, dan grijp je ook niet naar nicotinevervangers. De magneten met accupressuur worden als alternatief hulpmiddel ingezet. Deze methode is gebaseerd op de eeuwenoude oosterse accupressuurtechniek. De kleine magneetjes breng je op bepaalde punten achter de oren aan. Het vermindert de zin in roken en stress.

Bij de een werkt het, bij de ander heeft het weinig effect. Het is vaak een kwestie van uitproberen. Maar als het werkt dan kun je hier zeer tevreden over zijn, want je krijgt helemaal geen nicotine meer binnen.

Nicotrol-inhalator of een neusspray

Wanneer het afkicken van sigaretten niet werkt, dan kun je aan de arts om een Nicotrol-inhalator vragen. De inhalator werkt via de ademhalingswegen (de mond). Als alternatief is er een nicotine neusspray. De slijmvliezen van de neus zijn dun en nemen de nicotine makkelijk in het lichaam op. Dit maakt onderdeel uit van de nicotinevervangende therapie. Beide producten zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Bupropion via de huisarts

Dit hulpmiddel is ook alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Bupropion remt de heropname van dopamine en noradrenaline. Het wordt veel ingezet als hulpmiddel om van het roken af te komen, maar werkt ook bij depressies. Het staat dan ook wel bekend als een antidepressivium. Bupropion is op de markt verkrijgbaar als Zyban, maar ook als Wellbutrin.

Het wordt aanbevolen om dit middel eerst twee weken te gebruiken, en dan pas de sigaretten aan de kant te leggen.

Een placebo gebruiken

Soms wordt gebruik gemaakt van een placebo. Hierbij denkt de patiënt een werkend hulpmiddel in te nemen, maar in feite doet dit middel helemaal niets. Het is ook onschadelijk voor de gezondheid. Een placebo werkt op de psyche van de mens en is in het verleden al vaker effectief gebleken. Toch is het zo dat een hulpmiddel dat op doktersrecept verkrijgbaar is twee keer effectiever werkt dan een placebo.