Beste iPhone SE: drie verschillende modellen

In 2016 werd de allereerste Apple iPhone SE uitgebracht, toen nog met een schermgrootte van 4 inch. In 2020 kwam het volgende model op de markt, gevolgd door de 2022 versie. Je zou denken dat de laatste versie de beste is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn wat belangrijke verschillen tussen deze drie.

Het model uit 2022

We hoeven je niet te verklappen dat de versie uit 2022 de beste iPhone SE is. Toch zijn er liefhebbers die vinden dat hij ten opzichte van de 2020-versie niet veel verbeteringen toont. Met betrekking tot het design klopt dit wel want ze zien er identiek uit. Het 4,7 inch scherm is aan de boven- en onderzijde voorzien van schermranden en een fysieke homeknop.

Het aluminium frame is waterdicht (IP 67). Het type scherm en de pixeldichtheid zijn gelijk gebleven. Ook heeft Apple niks vernieuwends met betrekking tot de camera’s aangebracht. Dit maakt het twijfelachtig of de iPhone SE 2022 wel de beste is.

Het geheim zit hem in de processor. Het model uit 2022 wordt aangedreven door een Apple A15 processor met een werkgeheugen van 4 GB. Dit is een vooruitgang met betrekking tot de processor in het 2020-model, die het moet doen met een Apple A13 processor. Ook de batterij biedt wat meer capaciteit en het opladen gaat net wat sneller.

De iPhone SE 2022 kost tussen de € 440 (64 GB opslagruimte) en € 700 (256 GB). Je kunt kiezen uit de kleuren zwart, wit en rood.

IPhone SE 2022 – bestellen

De SE uit 2020

We hebben al een hoop verklapt over de SE uit 2020. Wanneer je dit model in bezit hebt heeft niet zoveel zin om over te stappen naar de 2022 versie. De verbeteringen zijn nauwelijks zichtbaar. Maar wanneer je een oudere iPhone SE uit 2016 hebt, dan is het wel de moeite waard om te switchen naar een nieuwer exemplaar.

Mensen met de SE 2020 zouden ook aan de iPhone 13 Mini kunnen denken. Deze is met een 5,4 inch scherm net wat groter. Hij heeft geen schermranden en de camera zit in een inkeping verborgen. De iPhone 13 Mini wordt aangedreven door de Apple A15 processor met een werkgeheugen van 4 GB. De dubbele hoofdcamera (12 MP) en de dubbele selfiecamera zijn veel beter dan bij de SE 2020. Bovendien is dit model uitgerust met een krachtige batterij (2438 mAh). De adviesprijs bedraagt ongeveer € 900.

IPhone 13 Mini – bekijk de voorraad

Apple iPhone SE 2016

Het eerste model in de SE serie werd in 2016 uitgebracht. Apple kwam hierin tegenmoet aan de behoefte naar goedkopere iPhones. Tegenwoordig kan dit verouderde model niet meer mee, maar toentertijd was het een hot item. Het model had een 4 inch scherm met brede schermranden en een fysieke homeknop. Hij was niet waterdicht en het scherm was niet zo geweldig.

Vooral de selfiecamera (1,2 MP) was beduidend slecht. Hoewel voor die tijd een camera gericht op jezelf iets vernieuwends was. We waren toen nog niet zo met social media bezig als nu, dus de selfiecamera werd ook minder vaak gebruikt.

De Apple iPhone SE 2016 is niet meer nieuw verkrijgbaar. Mogelijk kun je hem nog tweedehands opduiken. Vanwege de veiligheid is het niet aan te raden om deze versie in gebruik te nemen. Hij ontvangt namelijk geen beveiligingsupdates meer en ook het besturingssysteem is erg oud en traag. Installeer hier in ieder geval geen privacygevoelige apps op.

Op Marktplaats kwamen we deze oude iPhone tegen voor ongeveer € 35, de hoogste prijs was € 50. Alle verkopers melden dat het toestel voor 100% werkt, maar je moet je afvragen of je hem nog wel wil hebben. Er zijn tegenwoordig veel betere alternatieven verkrijgbaar.