Beste iRobot van 2022

Een robotstofzuiger en robotdweil is je beste vriend wanneer het op het huishouden aankomt. Deze twee apparaten maken de vloeren stralend schoon. IRobot is een van de beste merken op het gebied van robots. Je kiest uit een stofzuiger of dweil, of het 2-in1 apparaat. We deden uitgebreid onderzoek naar de beste iRobot die momenteel verkrijgbaar is.

Roomba 980, de robotstofzuiger die 120 minuten lang aan het werk gaat

iRobot is een fabrikant van huiselijke robots en ze ontwerpen robots voor defensie en veiligheidsdiensten. De stofzuigers en dweilen van dit merk worden verkocht onder de naam Roomba. De beste Roomba die al een tijdje goed verkoopt is de 980. Dit model is geschikt voor alle vloertypen en kan moeiteloos over drempels tot maximaal 2 cm.

Hij heeft een hoogte van 9 cm en past hierdoor moeiteloos onder bedden, kasten, bankstellen en stoelen. Wanneer een meubelstuk erg laag bij de grond staat dan kan de stofzuiger er niet onder of soms vastlopen. Controleer dit dus van tevoren, simpelweg door de afmeting tussen vloer en onderkant van het meubelstuk op te meten.

Het stofreservoir heeft een inhoud van 600 ml. Dit is voldoende voor het schoonmaken van de gehele boven- of benedenverdieping. De robot werkt met een systematische schoonmaakroute en maakt regelmatig een kaart van de omgeving. Obstakels gaat hij uit de weg waardoor je niks aan de kant hoeft te zetten. Bedien hem via de app waarbij je ook schoonmaakdagen- of tijden instelt. Het is ook mogelijk om hem handmatig aan- of uit te zetten, maar dan kun je niet de zuigkracht of andere functionaliteiten aanpassen.

De Roomba 980 past zich automatisch aan de vloer aan. Op een tapijt zal hij de zuigkracht harder zetten en op een harde vloer juist weer wat minder. We vinden deze iRobot stofzuiger vooral geweldig omdat hij vuildeeltjes en stof automatisch herkent en hier extra goed schoonmaakt. Je hoeft alleen nog maar het reservoir leeg te maken en af en toe de filters schoon te blazen. Hij kost net iets minder dan € 500.

Roomba 980 – bestellen

Roomba i7+ met automatische vuilafvoer

Onze volgende favoriet is wat duurder geprijsd maar beschikt over een automatische vuilafvoer. Dat is hartstikke praktisch wanneer je weinig thuis bent of geen tijd of zin hebt om het stofreservoir dagelijks leeg te maken. Deze robot gaat na het stofzuigen naar zijn opvangbak en leegt zichzelf automatisch. Je hoeft slechts eenmaal in de paar weken tot maanden het stof uit de opvangbak te halen. Geen zorgen dat stof of allergenen zich verspreiden want het stof komt in een speciale AllergenLock stofzak terecht.

Verder werkt het model een beetje zoals de voorgaande. Je bedient hem via de app op je smartphone of handmatig. Hij is voorzien van krachtige intelligentie en leert door een aantal maal stofzuigen. Hij maakt een kaart van de omgeving die je eventueel personaliseert. Zo bepaal je waar de robot wel en niet mag komen.

De accu gaat lang genoeg mee om een hele verdieping schoon te maken. Mocht de accu tussendoor leeg raken, dan keert deze iRobot terug naar het laadstation. Zodra de accu vol is herstart hij zijn programma. Je kunt dus een smetteloos schoon vloer verwachten.

Maak je gebruik van de iRobot dweilrobot, dan kun je deze twee met elkaar laten communiceren. De dweilrobot zal het werk starten wanneer de robotstofzuiger klaar is.

Roomba i7+, bekijk de prijs

Combo robotstofzuiger met dweilfunctie

Je hebt losse robotstofzuigers en moprobots, maar ook een combinatie van beiden. De iRobot Roomba Combo heeft het beste van deze twee werelden te bieden. Eerst verwijdert het vuil en stof van harde vloeren en tapijten. Vervolgens treedt de dweilfunctie in werking. Wanneer je dit laatste niet nodig vindt dan stel je dit via de app in.

De Combo werkt met een schoonmaakroutine of een aangepast schema. Je houdt dus zelf controle over het schoonmaken van de vloer. Regelmatig ontvang je suggesties voor een extra schoonmaakbeurt, bijvoorbeeld in het hooikoortsseizoen.

We moesten even goed naar de prijs kijken want voor minder dan € 300 haal je deze iRobot in huis. Juist door die lage prijs gingen we op zoek naar het addertje onder het gras, en die hadden we al snel gevonden. De Combo is niet in staat om een kaart van de omgeving te maken. Daarom kun je ook geen afbakening instellen, deze robot komt dus overal. Toch vonden we dit niet direct een probleem want we hebben nog nooit gebruik gemaakt van de gebiedsafbakening. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit in sommige gevallen wel gewenst is.

Een pluspunt is de integratie met Google Home of Alexa zodat je de iRobot met de stem aanstuurt. Kortom: voor die lage prijs is hier eigenlijk niks mis mee.

IRobot Combo bestellen

Waarom we fan zijn van iRobot

Er zijn veel verschillende merken die robotstofzuigers en robotdweilen op de markt brengen. Na een gedegen onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat iRobot de beste kwaliteit heeft te bieden. De schrijver van dit artikel heeft vier van deze modellen in huis. Dit zijn drie stofzuigers en één dweil. Dit lijkt misschien wat veel maar met drie verdiepingen is het veel praktischer om op elke verdieping een robotstofzuiger te hebben. Ze kunnen helaas (nog niet) traplopen.