Beste matras bij rugklachten

Het komt zelden voor dat een matras rugpijn veroorzaakt. Maar wanneer je rugklachten hebt dan kan een verkeerd matras dit wel verergeren. Allereerst is het belangrijk om iets aan je werkhouding of de onderliggende oorzaak te doen. Vervolgens kijk je wat het beste matras bij rugpijn is. Omdat we zelf niet van rugklachten houden hebben we gekeken welke matrassen goed uit de test komen.

Mister Sandman koudschuim/pocketvering

Dit matras is de beste keuze voor mensen met rugpijn. Het geeft een goede ondersteuning en is voorzien van zeven comfortzones. Met een mediumstevige balans geeft het de perfecte ondersteuning aan de verschillende lichaamsdelen.

Het Mister-Sandman matras heeft een orthopedisch ontwerp. Het bevordert een gezonde lichaamshouding en vermindert rugklachten. Hierbij is het wel belangrijk om de onderliggende oorzaak van rugpijn aan te pakken. Al naargelang de klachten kies je uit de stevige of de zachte zijde. Dit matras beschikt dus over twee verschillende hardheden.

Dit pocketveringsmatras is omgeven door koudschuim. Dit ventileert en voelt comfortabel aan. Dankzij de pocketveren wordt het vocht goed afgevoerd, ideaal voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. De matrashoes van 100% polyester voelt comfortabel zacht aan, is af te ritsen en kan in de wasmachine (maximaal 60 °C).

Houd rekening met de maximale belasting van 150 kg per persoon. Kies uit verschillende afmetingen en varianten. Het tweepersoons matras van 160 cm breed kost rond de € 199, een goede prijs.

Mister Sandman matras

Pocketvering/koudschuim HR matras van het merk Hollands Comfort

Wanneer je vaak last hebt van rugklachten of een stijve of pijnlijke nek, dan moet je eens denken aan een matras met een medium tot stevige ondersteuning. Dit biedt namelijk een goede ondersteuning van de ruggengraat. Het Holland Comfort hybride matras is voornamelijk geschikt voor zijslapers, maar ook voor rug- en buikslaperers.

De kern van een matras is voorzien van stalen pocketveren. Dit zorgt voor een goede ondersteuning en een optimale ventilatie. Het koudschuim dat hieromheen zit voorkomt kuilvorming. Ook voelt het zacht en comfortabel aan.

Het is het ideale matras voor een stabiele ligging, ook gezien de zeven comfortzones. Je ervaart tegendruk bij de schouders, heupen en andere lichaamsdelen. Wanneer je ‘s nachts veel transpireert is dit matras ook een aanrader, want het ventileert uitstekend en voert het vocht goed af. Je wordt dus niet badend in het zweet wakker.

De wasbare hoes is aan drie zijden voorzien van een antiallergie behandeling. Dit is zeker aan te raden wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt of last hebt van astma, hooikoorts of een andere allergie.

Dit model heeft een afmeting van 90 × 200 cm en is belastbaar tot 130 kg. Andere afmetingen zijn ook verkrijgbaar.

Hollands Comfort matras – bestellen

Waar je op moet letten bij aankoop van een matras (als je rugklachten hebt)

Sommige websites beweren dat een niet-ondersteunend slaapoppervlak de oorzaak is van rugpijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit zelden het geval is. Meestal heeft rugpijn met een verkeerde werkhouding te maken, te weinig beweging of overbelasting.

Het is wel zo dat een niet-ondersteunend matras de klachten verergert. Daarom is het zo belangrijk om een slaapoppervlak te kiezen dat voldoende ondersteuning en comfort biedt.

Het hybride matras

Je ziet steeds vaker iets over het hybride matras voorbijkomen. Dit is een matras met een kern van pocketveren en hieromheen een dikke laag koudschuim. Dankzij het hybride matras ervaar je het beste van twee werelden. Enerzijds een prima ondersteuning en uitlijning van het lichaam. Aan de andere kant comfort en een beetje wegzakken, waardoor je veel beter slaapt. Alleen al om die redenen zou iedereen voor een hybride matras moeten kiezen.

Het pocketveren matras met koudschuim omhulsel hoeft niet perse de naam hybride matras te dragen. Er is namelijk geen fabriekstandaard voor dit soort matrassen.

Rugpijn beïnvloedt de slaap

Wanneer je rugpijn hebt dan kom je moeilijk in slaap of wordt tussendoor veel wakker. Je merkt dat je ‘s morgens niet uitgerust bent en dit brengt veel concentratieproblemen met zich mee. Ook is het van invloed op je humeur. Pijn en weinig slapen draagt ook bij aan stress, angst en depressie. Bovendien herstel je moeilijker van andere klachten.

Bij ernstige rugproblemen is medische hulp aan te raden. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een kleine verandering kan ook al bijdragen aan een vermindering van de pijn, zoals het uitkiezen van een goed matras.

Chronische rugpijn houdt langer dan 12 weken aan. Ondanks een ander matras blijft de pijn aanwezig, dit is iets dat zeker door een arts gecontroleerd moet worden. Lage rugpijn komt het vaakst voor en ontstaat vaak door een verkeerde houding. Maar het kan ook na griep aanwezig zijn. Hoge rugpijn heeft meestal met een verkeerde beweging of overbelasting te maken.

Houd er rekening mee dat de onderrug meer kromming heeft en hierdoor dus gevoeliger is voor (chronische) rugklachten. Een matras mag daarom zeker niet te zacht zijn en na 10 jaar moet hij vervangen worden.