Beste plafond afzuigkap

In de meeste keukens hangt de afzuigkap op enige afstand van het plafond. Wil je een moderne en stijlvolle oplossing, kies dan voor een plafondafzuigkap. Deze monteer je rechtstreeks tegen het plafond waardoor hij een strakke uitstraling heeft. Omdat hij hoger hangt kun je er niet goed bij, daarom werkt hij middels een afstandsbediening. Het is een van de beste manieren voor een stille en mooie afzuiging.

Siemens iQ500 LR97CAQ20

Vooral boven het kookeiland staat een plafond afzuigkap geweldig. Uiteraard kun je hem boven elke kookplaat hangen, waarbij hij netjes in het plafond past. De krachtige elektromotor installeer je tussen de balken boven het plafond.

De Siemens iQ500 LR97CAQ20 kunnen we aanraden. Deze heeft een strakke look en een flinke afzuigcapaciteit (798 m³). Met een breedte van 90 cm past hij perfect boven de meest gangbare kookplaten. Het gaat hier om een inbouwmodel die voorzien is van afstandsbediening en een bijbehorende app. Vanuit de app stel je de afzuiging in.

Dit model is niet alleen geschikt voor het afzuigen van kookluchtjes en dampen, hij werkt ook als ventilator. De verlichting is volledig instelbaar, van sterke werkverlichting tot sfeerverlichting. Bovendien is hij energiezuinig want hij maakt gebruik van randafzuiging. Ondanks de hoge kracht heeft hij een stille werking. Kleur: wit.

Siemens iQ500 LR97CAQ20 – check de prijs

Bosch DHL755BL

Van Bosch kan en mag je altijd de hoogste kwaliteit verwachten. We vonden dit ook de beste plafond afzuigkap, al helemaal gezien de verschillende functionaliteiten. Gebruik hem voor afvoer naar buiten toe of recirculatie in de ruimte. In dit laatste geval heb je wel een koolstoffilter nodig, apart bij te bestellen.

Monteer hem rechtstreeks tegen het plafond (verlaagd plafond vereist) of maak eerst een schouw of kast met hierin de afvoerpijp. De metalen vetfilters zijn eenvoudig te verwijderen en mogen in de vaatwasser. Wanneer deze afzuigkap in bedrijf is dan heeft hij in de normale stand een geluidsniveau van 43 dB. In de hoogste stand bedraagt het geluidsniveau 55 dB tot maximaal 68 dB.

Bosch DHL755BL – bestellen

NOVY Compact 6811

Zoek je al enige tijd naar de mooiste plafond afzuigkap? Wij hebben hem voor je gevonden. De NOVY Compact 6811 met zijn witte kleur integreer je naadloos in het plafond (inbouw). Hij is bedoeld voor luchtafvoer en heeft een afzuigkapcapaciteit van 650 m³. De totale breedte ligt op 86,8 cm. Dit betekent dat hij boven vrijwel elke kookplaat of kookeiland past.

De NOVY afzuigkap is voorzien van drie verschillende snelheden en een powerfunctie. Je zuigt precies voldoende dampen of lucht af om hinderlijke geurtjes en overtollig vocht in huis te voorkomen. Je bedient hem middels de bijgeleverde afstandsbediening.

Voor een goede werkplek zijn er ook dimbare ledlampen aanwezig, die zitten in de afzuigkap. Ook de ledverlichting bedien je via de afstandsbediening. Dit model is niet de allergoedkoopste maar we vonden hem zo mooi dat we hem niet weg willen laten. Wanneer je het product bekijkt zie je gelijk een aantal alternatieven erbij staan.

NOVY Compact 6811 – bekijk producten

Een afzuigkap vlak tegen het plafond

De mooiste oplossing is wanneer de plafond afzuigkap strak geïntegreerd wordt. Sommige modellen hangen een beetje naar beneden, maar zijn nog steeds onopvallend. Wanneer het plafond onvoldoende verlaagd is dan kan het lastig zijn om voor een degelijke afvoer te zorgen. Bij te weinig ruimte tussen de plafondbalken, kun je aan een schouw of speciale kast denken. De afzuigkap komt dan wat lager te hangen maar heeft nog steeds een strak design.

Luchtafvoer of recirculatie

Veel afzuigkappen werken middels luchtafvoer. Sommigen met recirculatie en een aantal modellen hebben beide opties. Wanneer je voor recirculatie gaat dan heb je een aparte koolfilter nodig. Zonder dit filter kun je hem niet in de recirculatiemodus zetten.

Bij recirculatie blijft de lucht in de keuken of ruimte aanwezig. Kookdampen, geurtjes en vetmoleculen worden samen met de lucht aangezogen, gefilterd en de schone lucht komt weer de ruimte in. Feitelijk zou je dus over reiniging van de lucht kunnen spreken. Dit soort afzuigsystemen is wel wat duurder en het vereist een actieve koolfilter. Dit filter moet regelmatig worden vervangen. Houd er rekening mee dat het koolfilter tussen de één en twee jaar mee gaat en hierna echt aan vervanging toe is.