Beste planten voor in de achtertuin

In de achtertuin breng je veel tijd door. Niet alleen met tuinieren, want dat is soms noodzakelijk en natuurlijk leuk. Maar vooral met ontspanning, bijvoorbeeld op het terras, bij de vijver of op het gazon. Creëer een groene en natuurlijke uitstraling met de juiste planten voor de achtertuin.  Veel van deze planten zijn ook nog eens prachtige bloeiers.

Penningkruid (Lysimachia nummularia)

In de VS noemen ze deze plant kruipende Jenny maar wij kennen hem onder de naam penningkruid. Het is een snelgroeiende plant die de bodem volledig bedekt. De hoogte bedraagt maximaal 5 cm en hij is erg makkelijk. Penningkruid groeit in de volle zon, op halfschaduwplekken en zelfs in de schaduw. Hij houdt wel van een vochtige tot natte omgeving.

Het is de ideale tuinplant voor langs de rand van de vijver, maar ook om de border op te vullen. Van mei tot juli bloeit het penningkruid.

Penningkruid – bestellen

Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia alata)

Deze plant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar doet het ook in West-Europa goed. Wel houdt Suzanne met de mooie ogen van een warme en zonnige plek. Wanneer de temperatuur onder de 10 °C duikt moet ze naar binnen.

Wanneer deze plant bloeit zijn er prachtige gele en grote bloemen aanwezig. In het middel is een zwarte cirkel zichtbaar, alsof een donker oog je aankijkt. Suzanne met de mooie ogen doet het prima als eenjarige klimplant langs een muurtje of schutting. Ze kan tot wel 2 meter hoog worden.

Indiase meidoorn (Rhaphiolepis umbellata)

Zoek je de beste planten voor de achtertuin, denk dan zeker eens aan de Indiase meidoorn. Dit is een groenblijvend struikje dat de winter makkelijk overleeft. In de maanden maart tot mei begint de bloei.

Deze struik houdt van een lichtzure grond. Met een juiste verzorging wordt hij tot 150 cm hoog. Het is aan te raden om de Indiase meidoorn op een zonnige plek neer te zetten.

Huislook – vetplant

Bij de plantinrichting van de achtertuin denken niet veel mensen aan vetplanten. Toch is dit een ideale keuze want ze hebben niet echt een voedselrijke bodem nodig. De huislook is een vetplant die snel groeit en het prima doet op een lichtvochtige plek. Wanneer er in de zomer droogte ontstaat dan kan de plant hier redelijk goed tegen.

Deze plant is winterhard, zolang de grond beschikt over een goede drainage. Plaats hem dus bij voorkeur in zandgrond of grindgrond.

Apengras (mondo gras)

Dit winterharde siergras is zeer geschikt voor de achtertuin, bijvoorbeeld om het terras af te scheiden. Daarnaast is het een prima keuze om de overgang naar de vijver of het gazon te maken. Deze plant is ontzettend sterk en groeit in nagenoeg alle gronden. Daarnaast kan het blootstellingen aan veel regen en zon moeiteloos verdragen.

Deze opvallende plant bloeit laat in de zomer met paarse, roze of witte bloemen. Omdat hij familie is van de lelie kun je ook een heerlijke geur van de bloemen verwachten. Tip: deze plant doet het ook uitstekend op steile hellingen.

Taxus als groenblijvende heg

Wat is er mooier en beter dan een natuurlijke erfafscheiding? De taxus leent zich hier uitstekend voor. Deze groenblijvende beplanting is in veel varianten verkrijgbaar. Hij laat zich makkelijk in vorm snoeien en is hierdoor ook zeer geschikt als sierbestruiking. Door meerdere planten naast elkaar te plaatsen ontstaat er al snel een mooie dichte haag. Ideaal als erfafscheiding of om het terras te omsieren.

Taxus is zeer sterk en kan volledig van de regen leven. Alleen in zeer droge periodes kan het noodzakelijk zijn om wat bij te sproeien. Snoei taxus regelmatig, zo blijft hij netjes en gezond. Let op want een veel voorkomend probleem is dat taxus bruin van binnen wordt. Meestal heeft dit met een te zure bodem te maken: voeg in dit geval kalk toe. Ook een teveel aan water kan een bruine kleur veroorzaken, net als langdurige droogte.

Kweek zelf een prachtige tuin

Veel planten voor de achtertuin hebben niet veel verzorging nodig. Sommige planten zijn als volwassen exemplaren verkrijgbaar, anderen ook als zaden. Door je eigen tuin te kweken bouw je hem helemaal zelf op. Bovendien houd je controle over de groei en bloei van de tuinplanten.