Beste raamventilator – klein en compact

Voor de dagelijkse luchting en ventilatie zetten veel mensen een raampje open. Dat is prima, maar soms is er toch meer ventilatie nodig. Een raamventilator is ideaal om via enkel of dubbel glas de luchtvochtigheid en temperatuur in huis te reguleren. Het neemt geen vloeroppervlak in beslag en hangt ook niet aan de gevel. De ideale oplossing voor keukens zonder afzuigkap of wanneer je in een benauwde omgeving woont.

Itho RMV 23

Van alle modellen die we bekeken hebben vonden we de Itho RMV 23 de beste raamventilator. Deze monteer je in het raam of de muur. Hij is zeer geschikt voor woningen, kantoren, de horeca of werkruimtes. Het ventileren gaat betrekkelijk eenvoudig, bediening vindt middels een trekkoord plaats.

Wat we er zo goed aan vonden is dat hij een onbelaste luchthoeveelheid van 700 m³ per uur heeft. Met een toerental van 1260 opm kan hij krachtig genoeg ventileren. De draairichting is niet aanpasbaar, dus je moet er wel rekening mee houden dat het hier om een vrij eenvoudig model gaat. Het beste is om twee raamventilatoren in de woning aan te brengen. De eerste zuigt lucht vanuit de schaduwzijde de woning binnen en de ander duwt de verwarmde of vervuilde binnenlucht aan de zonnige kant van de woning naar buiten.

De kwaliteit van de Itho RMV 23 is dik in orde. Dit model kost ongeveer € 280 en vonden we een goede aankoop.

Itho RMV 23 – bestellen

Ons onderzoek naar raamventilatoren

We bekeken een aantal raamventilatoren en vroegen ook advies aan een expert. Al snel bleek dat zelfs de beste raamventilator niet krachtig genoeg is. Deze modellen zijn toch zwakker dan andere oplossingen. Het is dan ook de vraag of je wel voor dit ventilatiesysteem moet kiezen.

Raamventilatie is eigenlijk alleen effectief wanneer je er twee plaatst, waarbij je kiest voor montage aan twee tegenover elkaar liggende ramen. Het nadeel is dan wel dat je de ramen mogelijk niet meer open kunt zetten en dat er een stopcontact in de buurt moet zijn. Het alternatief is montage in een muur, maar dit is niet altijd mogelijk.

Wanneer een ventilatiemogelijkheid in de woning ontbreekt, dan zou een kamerventilatie een veel betere keuze zijn. Ook een mobiele airco is in goed alternatief, deze haalt namelijk overtollig vocht uit de lucht en zorgt voor verkoeling of verwarming.

Zo kwamen we tot een weloverwogen keuze

In de zoektocht naar een raamventilator viel het aanbod een beetje tegen. We hebben ons verdiept in de duurzaamheid van de producten, de functionaliteiten, de prijs en klantbeoordelingen. Het viel ons op dat de meeste modellen niet omkeerbaar zijn. Wil je de draairichting wijzigen, dan moet je de ventilator verwijderen en omgekeerd herinstalleren. Een ventilator die elektrisch omkeerbaar is hoef je natuurlijk niet te demonteren.

Sommige modellen geven veel lawaai, dus die hebben we links laten liggen. Een minimale ruis is erg belangrijk. Een goede raamventilator kan de lucht ook makkelijk verplaatsen. Natuurlijk hoef je geen flinke wind in huis te voelen, maar voor de ventilatie is het wel zo praktisch dat de luchtstroom op gang komt.

Verder hebben we op de bediening gelet. Veel modellen werken middels een trekkoordje wat we best wel praktisch vonden. Zo kun je altijd bij de bediening, ook wanneer de raamventilator wat hoger hangt. De duurdere modellen zijn voorzien van een afstandsbediening en je hebt zelfs smart raamventilators die je vanaf de smartphone bedient. Dat is wel een flinke investering die we de moeite niet waard vonden.

Dit product moet makkelijk schoon te maken zijn, zonder dat je hem helemaal uit elkaar moet halen. En als laatste keken we nog naar de prijs. We vonden het zonde om meer dan € 300 te betalen.